HALE METALICE – Avantaje Structura Metalica fata de Structura din Beton

Constructie hala metalica Metal Works

In cazul constructei unei Hale cu structura metalica exista mai multe avantaje fata de o hala proiectata din beton armat:

In cazul unei Hale metalice costurile de constructie sunt semnificativ mai mici fata de Halele din beton armat.

 • Datorita greutatii reduse a structurii din otel, fata de greutatea cu mult mai mare a unei structure din beton, halele metalice vor avea fundatii mult mai mici fata de fundatiile unei structuri din beton prefabricate sau monolit.
 • Timpul de realizare in cazul unei hale metalice este mult mai scurt ceea ce conduce la cheltuieli conexe mult mai mici – cheltuieli cu organizarea de santier, costuri utilitati, paza santierului etc
 • In cazul in care constructia se deruleaza in perioade de iarna, fata de structurile metalice (cu imbinari cu suruburi) care nu necesita conditii speciale de montaj, structurile de beton necesita masuri speciale de protectia a betonului la turnare si dupa turnare (pentru a evita inghetul), masuri ce conduc atat la costuri suplimentare dar si la timpi de executie mai lungi
 • Structurile metalice nu necesita finisaje ulterioare. O constructie metalica este deja vopsita fata de o constructie din beton care in cele mai multe cazuri necesita tencuire si/sau vopsire.

 

Timp de realizare mai scurt:Construire hala metalica pe timp de iarna

 • La constructia de Hale metalice, durata de montaj este mult mai mica. In cazul in care alegeti solutia de Hale metalice, timpul de executie este mult mai scurt. Astfel, in paralel cu realizarea in santier a lucrarilor de fundatii, umplutura etc., se pot executa in  Spatiile de productie elementele metalice. In acest mod, la finalizarea lucrarilor de fundatii, umpluturi, placa b.a, se poate incepe montajul structurilor din otel.
 • Halele cu structuri metalice pot fi montate pe toata perioada anului, inclusiv in perioade cu conditii meteo extreme si/sau cu temperaturi negative, lucru ce nu poate fi realizat in cazul structurilor din beton (chiar si in cazul celor prefabricate, datorita monolitizarilor necesare montajului). Mai mult, in cazul unor santiere mai mari, montajul elementelor unei constructii metalice poate fi realizat in paralel cu realizarea fundatiilor.
 • Durata de executie este considerabil redusa fata de sistemele de structuri din beton. Indiferent ca se doreste construirea unei hale industriale sau a unei cladiri rezidentiale, structura din otel ajuta la finalizarea proiectului intr-un timp mai scurt. Acest lucru se datoreaza faptului ca structurile metalice nu mai au nevoie de alte finisaje suplimentare sau de altfel de pregatiri. Acestea pot fi utilizate fara niciun fel de problema asa cum au iesit din fabrica.

 

Structura metalica este mult mai versatila fata de una din beton:

 • Permite deschideri mult mai mari fata de una din beton armat. Astfel se pot cosntrui hale metalice cu deschideri de peste 35m chiar ajungand la deschideri de 50-60m sau mai mari in cazul hangarelor de avioane. In cazul structurilor de beton deschiderile libele ale unei constructii sunt determinate in general de posibilitatea de transport 12-15m, iar in cazul unor elemente din beton armat cu lungimi mai mari, cresc semnificativ costurile de transport (transporturi agabaritice) sau apare necesitatea prefabricarii elementelor in santier (costuri suplimentare substantiale ptr relocare in santier a sistemului de cofrare, pretensionare etc.)

Construire fabrica procesare tablaAntreprenor general Metal Works

 • Existenta unei game extrem de variate de configuratii permise pentru constructii hale metalice
 • Permit solutii constructive complexe
 • Profilele metalice permit realizarea unor elemente ce nu pot fi realizate dintr-o structura clasica
 • Una dintre cele mai remarcabile proprietati ale acestui material este adaptabilitatea sa, care este de mare importanta in cazul reabilitarii sau extinderii unor hale/constructii  existente.

 

Structura metalica (avand imbinari cu suruburi) este demontabila complet. In cazul in care se utilizeaza structuri metalice pentru construirea unei hale de depozitare, hale de productie, hale Agricole, cladiri de birouri etc, si dupa o anumita perioada de timp

Podul de la Cernavoda si Turnul Eiffel

constructia trebuie relocata, demolarea se realizeaza intr-un timp foarte scurt, la costuri mult mai reduse fata de o structura clasica din beton. De asemenea, structurile metalice utilizate pentru ridicarea constructiei pot fi reutilizate pentru ridicarea unei noi constructii.

 

Caracteristici de Rezistenta superior betonului

Desi exista o idee falsa ca betonul este superior otelului din punct de vedere al rezistentei, o Constructie din otel are caracteristici, din punct de vedere a rezistentei, net superioare unei Constructii din beton:

 

 • Otelul are o ductilitate mai mare decat betonul –
  proprietatea unui material de a rezista la deformari mari fara a esua sub stres ridicat.
 • Duritatea otelului – permite sa absoarba cantitati mari de energie fata de beton.
 • Otelul poseda o rezistenta mai mare la oboseala decat betonul.
 • Uniformitate, deoarece proprietatile otelului nu se schimba semnificativ in timp.
 • Durabilitatea unei constuctii metalice este nedeterminata, cu conditia sa fie intretinuta corespunzator. Doua din cele mai elocvente exemple in acest sens ar fi Podul de la Cernavoda construit de Anghel Saligni in anul 1895 si Turnul Eiffel construit in anul 1889.

 

Omogenitatea materialului.

Colaps partial Bloc locuinte Lizeanu cutremur 1977

 

Otelul este un material omogen, cu un control foarte bun al respectarii caracteristicilor de calcul in momentul laminarii. Fata de otel, betonul este un material neomogen, realizat din mai multe tipuri de agregate, apa si ciment. O constructie din otel permite un control al calitatii mult mai bun fata de una din b.a.

 • posibilitaea controlului vizual al elementelor din otel pe perioada prefabricarii si montajului, precum si controlul (obligatoriu conform legii) a imbinarilor sudate prin mijloace nedistructive (controlul imbinarilor sudate ultrasonic, lichide penetrante etc.).
 • betonul este un material neomogen. Amestecul elementelor componente (agregate, apa si ciment) nu poate fi realizat decat intr-un mod aproximativ in statia de betoane. Distanta pana la locul de turnare si deasemenea temperaturile exterioare pe perioada transportului, pot afecta caracteristicile betonului. Mai mult decat atat, la momentul punerii in opera, nu exista un control absolut al turnarii betonului (uneori pot aparea caverne/goluri in interiorul elememtelor de beton si/sau segregari care nu tot timpul sunt vizibile. Aceste defecte nu tot timpul pot fi vizibile si remediate.
 • Astfel elementele de beton pot avea in anumite sectiuni, caracteristici de rezistenta sub cele luate in calcul la momentul proiectarii. Aceste defecte pot conduce la colapsul unor elemente de structura sau a intregii constructii in cazul unui seism (a se vedea seismul din 1977).

 

Structura metalica este o mod de constructie mai ecologic.

Si acest detaliu trebuie luat in seama avand in vedere ca societatea actuala pune din ce in ce mai mult accentul pe diminuarea gradului de poluare. Otelul este 100% reciclabil. In plus, la constructia structurii din otel, nu ai deseuri de constructie.

 

Elementele unei constructii metalice (stalpii, grinzile, panele, etc) au dimensiuni mai mici fata de dimensiunile elementelor similare din beton, ceea ce conduce la o utilizare mai eficienta a spatiului.

In cazul halelor metalice, realizarea elementelor de inchidere atat la pereti cat si la acoperis cu panouri sandwich, casete structurale, tabla, sisteme tabla-vata minerala-membrana, este mult mai avantajoasa si mai facila.

 

Toate aceste avantaje: cost de realizare mult mai mic, termen de executie mai scurt, versatilitate, calitate superioara, etc., fac ca utilizarea structurilor metalice, sa fie alegerea perfecta pentru edificarea unei constructii, indiferent de scopul in care vor fi utilizate ( Hale depozitare, Hale productie, Hale Cereale, Hale Agricole, Constructie Showroom si/sau Service auto, Cladire de birouri).

 

In cazul in care va putem ajuta cu informatii sau sfaturi pentru o constructie a unei hale metalice, sau informatii referitoare la o constructie metalica, unul din inginerii nostri din cadrul departamentului tehnic va sta la dispozitie.

Daca doriti sa aflati de la noi pret hala metalica, un pret structura metalica sau un pret constructie metalica va rugam sa accesati pagina calculator hala matalica. Totodata, sa aveti in vedere ca societatea noastra este producator hale metalice.

Important: Pretul oferit de compania noastra este un pret fix/forfetar, pret care, prin obligatii contractuale, nu va fi modificat pana la finalizarea lucrarii, astfel veti avea controlul costului final al constructiei, inca de la semnarea contractului.